Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

Wie niet waait, die niet wind. Het verhaal van buitensportman Walter

Walter Bisselink is een echte buitensportman. Als scholier was hij al liever op het strand dan op school. Opgroeiend aan de Helderse kust, legde hij de basis voor zijn onderneming 'Beleef het Avontuur'.

Walter Bisselink is een man van de elementen. Bestand tegen weer en wind, gek op het water en altijd klaar om naar buiten te gaan. Hij is eigenaar van Beleef het Avontuur dat outdoor activiteiten biedt, klimparken bouwt en projecten ontwikkelt in de recreatiesector. Onlangs nog opende hij twee vernieuwende escaperooms, maar zijn hoofd is al drie projecten verder. “In deze omgeving is gewoon veel mogelijk.”

Walter (38) is een Jutter, zoals dat heet. Geboren en getogen in Den Helder. “Ik groeide op in Nieuw Den Helder. Het gebied tegen de rand van het bos, van het natuurgebied Mariëndal, van de duinen en van het strand. Ik was altijd buiten. Voetballen, hutten bouwen. Ik woonde aan de slootkant, dus we hadden een bootje en een vlonder om te vissen. Ik weet nog dat we een keer een iglo hadden gebouwd van de dikke rietkraag. Dat vrije, dat de natuur altijd om de hoek ligt, dat maakt deze stad voor mij. Nog steeds. Als de weersomstandigheden goed zijn, word ik onrustig. Dan zegt Marion, mijn vrouw: ‘Ga alsjeblieft het water op’.”

Ik ging veel liever kitebuggyen dan naar school

Zijn eeuwige Wanderlust combineerde slecht met school. “Ik was bepaald geen uitblinker. Zodra ik de boomtoppen zag deinen, was ik gevlogen. Vanaf mijn 13e werkte ik in een vliegerwinkel in Callantsoog, waardoor ik thuis allerlei vliegers en andere materialen had. Ik ging veel liever kitebuggyen dan naar school. In 3 Mavo werd me geadviseerd naar het MBO te gaan, maar daar werd het niet beter. Ik zei tegen de docenten dat ik naar de wc moest en nam vervolgens mijn tas mee om er vandoor te gaan. Uiteindelijk werd het een werken-leren traject. Een dag in de week naar school, de rest van de tijd in de vliegerwinkel. Maar zelfs die ene dag op school, vond ik niks. Bij één docent vluchtte ik het liefst naar boven, naar de kappersopleiding. Dan kwam ik tegen het einde van de les geknipt en geschoren weer terug.”

Die bezoekjes aan de kappersopleiding zouden later nog belangrijk worden. Gestrand op vakantie in Frankrijk, zocht Walter een lift terug naar Nederland. Hij sprak een meisje aan dat mee was op een groepsreis. Ze wilde de reisleider wel vragen of Walter mee terug mocht rijden. “Wat denk je? De reisleider was de docent van de kappersopleiding!”, lacht hij. “Die terugreis was dus gauw geregeld. En het meisje, dat was Marion.”

Stilte voor de storm

Marion bleek het duwtje in de rug dat de wind hem niet kon geven. “Op een dag zeiden mijn ouders: ‘Nou heb je een meisje met een HBO-diploma op zak en jij bent blijven hangen op je veterstrik- en zwemdiploma’s. Zou het niet eens tijd worden?’ Toen heb ik in drie maanden tijd voor anderhalf jaar werk verzet en had mijn papiertje op zak.”

Hij kan er hartelijk om lachen. Want achteraf bezien leverde het leven buiten de muren van de school hem de basis voor zijn huidige bestaan. “Als je hier opgroeit en zeker als je opgroeit met buitensport, dan leer je gebruik te maken van wat hier is. Het weer, de wind, het landschap. Je kent de stilte voor de storm, je weet dat die wind straks gaat klappen. Je ziet en voelt de buien aankomen en je hebt geleerd onder welke omstandigheden je welke keuzes moet maken op het water.”

Hij tekent het uit. Hoe het moet als de wind draait en waarom je voor kitesurfen het beste af bent met een zuidwestenwind bij een tegengestelde stroming. “Dan kun je weer terug. Maar als de stroming en de wind dezelfde richting hebben, kun je je ook mee laten voeren. Dan rijd je bijvoorbeeld met een groep naar Petten en leg je een afstand af tot aan Texel. Kun je daarna met de boot terug.”

Niemand had me verteld wat voor leuks je kunt doen op school

Walter werkte na zijn opleiding in de vliegerwinkel, waar hij de mogelijkheid kreeg bedrijfsleider van een tweede filiaal te worden. Maar het stormde vanbinnen. Walter had ideeën die hij niet kwijt kon en wilde nog graag iets anders. Een Helderse ondernemer had hem al vaker gevraagd of hij geen interesse had zijn strandtent te runnen. Daarnaast besloot hij opnieuw naar school te gaan. “Dat klinkt misschien raar, maar er was gewoon nooit iemand die me had verteld wat je allemaal voor leuks kunt doen. Mijn broer deed het CIOS en dat klonk zo veel interessanter dan de opleiding die ik gedaan had.”

En dat was het. Walter kon zich ontwikkelen als sportinstructeur en zich specialiseren in buitensport. “Doordeweeks zat ik intern in Friesland. Daarnaast werkte ik gedurende het seizoen in de strandtent. Daar werd af en toe gevraagd of we misschien ook groepsactiviteiten hadden. Een volleybalnet hadden we, en een barbecue, maar meer eigenlijk niet. Toen ben ik een plannetje uit gaan denken voor Helder Events."

Helder Events is een evenementenbureau in Den Helder dat zich voornamelijk richt op bedrijfsuitjes, personeelsfeesten en andere groepsevenementen. Altijd een Helderse touch, maar inmiddels niet meer alleen op het gebied van buitensport. Het groeide binnen no time uit tot een volwaardige speler op de evenementenmarkt. Een speler die ondertussen over is genomen door één van de medewerkers. Walter: “We gingen zo goed en deden zoveel, dat ik ineens heel veel tijd op kantoor doorbracht. Ik merkte weer dat ik naar buiten moest. Toen heb ik het van de hand gedaan en ben me gaan richten op de klimparken. Dat groeide uiteindelijk uit tot Beleef het Avontuur.”

Ik merkte weer dat ik naar buiten moest

In Den Helder vindt Walter alles wat zijn hart nodig heeft. Als mens en als ondernemer. Als compromis met Marion woonde hij een aantal jaar tussen haar en zijn geboortegrond in. “Als je in een omgeving als de mijne bent opgegroeid, kan de schoonheid van de stad vanzelfsprekend worden. Door ergens anders te wonen, ga je dat weer even beter zien. En we woonden fijn hoor, in die andere stad. Maar toen Marion op een dag zei: 'Zullen we naar Den Helder?', was dat niet aan dovemansoren gericht."

Benieuwd naar alle kansen in de Kop? Bekijk de KansenKaart
Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan
Op Kop is helaas niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer
Dit is de browser waarmee je deze website bezoekt. Dit kan er toe leiden dat de website niet helemaal naar behoren werkt. We adviseren je daarom om een andere browser zoals Chrome of Firefox te gebruiken.