Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

‘Wij geven ons bierafval aan de boer’

MMarie-Louise Scheffer werkt als bedrijfsleider bij Biercafé De Helderse Jongens, waar ze ook zalen verhuurt voor feesten en partijen. Nadat ze eerst een periode in de Verenigde Staten werkte, wilde ze terug naar haar nest in de Kop. ‘Ik ging van Los Angeles naar Texas en van Detroit naar Chicago. Maar hier is mijn thuis.’

(NB: dit interview is gehouden voor de coronacrisis)

Ze werkt al ruim twintig jaar in de horeca. In eerste instantie had ze een bijbaantje in een restaurant. Ze viel haar baas – de vader van haar huidige baas - meteen op.

‘Jij hebt meer in je mars’, zei hij.

En omdat ze gelukkig was met haar plek in het restaurant en een carrière in de horeca haar wel wat leek, besloot ze na die aanmoediging van haar werkgever naar de Middelbare Hotelschool in Amsterdam te gaan.

‘Ik wilde mijn stage in het buitenland doorlopen en kwam zodoende terecht in Amerika, Chicago. Ik werkte daar bij Senior Living, een soort luxe bejaardentehuis waar ik verantwoordelijk was voor de horeca, de afdeling Food and Beverage zoals het daar heet. Na mijn stage bood Senior Living me een baan aan en ik besloot die kans met beide handen aan te grijpen. Ik vloog van de ene stad naar de andere en overal hielp ik de verschillende filialen hun horecateams formeren en ik trainde die teams ook zelf. Een heel avontuurlijke en leerzame periode.'

Alleen in Amerika was zwaarder dan ik dacht

Maar na anderhalf jaar begon het gemis van thuis zich aan Marie-Louise op te dringen. Toen haar familie op visite kwam en ze samen tijd in Amerika doorbrachten, werd de heimwee nog groter. ‘Ik vond het zwaarder dan ik dacht, zo’n periode alleen op een ander continent.’

En dus nam ze uiteindelijk het vliegtuig terug naar Nederland en vanaf de luchthaven de route naar Den Helder (via een tussenstop in Heerhugowaard), waar ze inmiddels als bedrijfsleider van Biercafé De Helderse Jongens over dertig verschillende bieren – allemaal gebrouwen in de provincie Noord-Holland – een verhaal kan vertellen.

‘Het helpt wel dat ikzelf ook enorm van een koud biertje kan genieten ja, haha. Ik ben absoluut een Bourgondiër. En ik ben terug op mijn nest. Mijn baas hier, Dave, ken ik al sinds ik in het restaurant van zijn vader werkte als jong meisje. Ik krijg hier veel verantwoordelijkheid, veel ruimte en ik ben echt gelukkig. Ik krijg energie van mijn werk en doe het met ontzettend veel liefde.’

Marie-Louise Scheffer kan over dertig bieren uit Noord-Holland een verhaal vertellen.

Haar werk in een notendop: zorgen dat alles elke dag in goede banen loopt. Overzicht creëren. Werknemers coachen, verantwoordelijkheden geven. Monitoren en controleren of alles loopt zoals het hoort. Planningen maken. De juiste mensen op de juiste plek zetten. Bijsturen. Het team gemotiveerd houden. En zorgen dat gasten zich welkom voelen, dat de ambiance goed is en iedereen tevreden weer naar huis gaat.

‘Je moet weten wat je verkoopt. Dus over dertig bieren kunnen vertellen en zeker over de achttien bieren die we zelf brouwen. Ons verhaal goed kunnen overbrengen is echt een actief onderdeel van ons vak. Wij werken met streekproducten. Stimuleren kleine bedrijven uit de eigen omgeving. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is binnen ons bedrijf echt een kernwaarde. Het restproduct van ons bier bijvoorbeeld, dus wat overblijft na het brouwen, leveren we aan een lokale kaasboer die daar zijn koetjes mee voedt. De biervaten die we gebruiken, zijn duurzaam geproduceerd, biologisch afbreekbaar dus. En dan zit ons biercafé ook nog op een prachtige plek: Fort Westoever in Den Helder, een monument met een enorme geschiedenis die tot aan Napoleon loopt.’

Mijn motto is: wees wat liever voor elkaar

Die plek vormt op tal van manieren het decor voor bedrijven en families. Het Fort is een officiële trouwlocatie, bijvoorbeeld. In de zalen op het terrein worden feesten en partijen georganiseerd. Op de drukke momenten staat het café vol en zijn de zalen verhuurd.

‘Dan hebben we zo’n man of tweehonderdvijftig, driehonderd in huis en komt alles natuurlijk aan op een strakke planning. In de keuken bereiden we dan gerechten van onze menukaart – we koken ook veel met bier. In de zaal moeten we gasten ook voorzien van een natje en een droogje en aan de bar staan we iedereen te woord die een lekker biertje wil proberen. Ik heb, kortom, echt een prachtig vak waarin alles om de ander draait. Om het een ander mens naar de zin maken. En dan past bij mij. Mijn motto is niet voor niks ‘wees wat liever voor elkaar.’    

Op de drukke momenten staat het café vol en zijn de zalen verhuurd bij de Helderse Jongens.
Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan