Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

Zet koers naar de toekomst met deze nautische opleidingen in De Kop

RROC Kop van Noord-Holland leidt jaarlijks honderden studenten op voor een toekomst in de zeevaart, de visserij en als aanloop naar de Koninklijke Marine, mét de nabijheid van de Noordzee als praktijkruimte. Op het water in de Noordkop worden dagelijks sleepnetten binnengehaald, windmolens gerepareerd en schietoefeningen gedaan.

Daarmee heeft de Kop van Noord-Holland alles in huis voor werken in de maritieme sector, in de offshore, bij de Koninklijke Marine of in de visserij - dat weet ook ROC Kop van Noord-Holland maar al te goed. Opleidingsmanager Gabriëlle Knufman vertelt: “Studenten kunnen bij ons terecht voor een breed scala aan opleidingen die aansluiten op deze sectoren, zoals zeevaart- en visserijopleidingen, VEVA Maritiem en logistieke studies. Dat zijn niet allemaal opleidingen die écht alleen in de Noordkop worden aangeboden, maar ze zijn zeker wel kenmerkend voor onze regio en je komt ze maar op een paar andere plekken in ons land tegen. Vroeger ging je hiervoor naar de zeevaartschool, tegenwoordig zijn deze opleidingen ondergebracht bij ons Nautisch College.”

Vissen op langoustines
Eén van de studenten die koos voor VEVA Maritiem is Joël Scheen uit Den Helder. Joël: “Ik wil graag solliciteren bij de Koninklijke Marine, maar toen ik van de middelbare school kwam was ik daar nog te jong voor. Deze maritieme opleiding is voor mij een goede overbrugging. We doen veel sportlessen, er is veel afwisseling en de sfeer is goed.” Ook student Pieter Raap uit Den Oever zoekt het dichtbij, hij koos voor een visserijopleiding: “Ik ben in de wieg gelegd voor het beroep van visserman. Het is het mooiste wat er is, ik blijf dit de rest van mijn leven doen. Ik heb al regelmatig meegevaren op een kreeftenkotter en ga op dat schip ook mijn afsluitende stage varen. We vissen op langoustines. Op zee ben je op elkaar aangewezen. Je werkt in een klein team en ik kom er tot rust. Na mijn opleiding kan ik meteen écht aan de slag.”

ROC-studenten Joel Scheen, Pieter Raap en Loet Koenen

Koopvaardij of kapitein
Een andere enthousiasteling is Loet Koenen. Hij volgt de opleiding Maritiem officier. “Ik had de mavo afgerond en zou eigenlijk naar de havo gaan. Ik ging met een paar vrienden mee naar de open avond van het Nautisch College, gewoon voor de lol. Ik had van tevoren geen beeld van deze opleiding maar het sprak me heel erg aan en de keuze was toen snel gemaakt: het werd geen havo maar mbo!” Loet omschrijft de opleiding als leuk, maar best wel pittig. Na het eerste schooljaar heeft hij vijf weken ‘vakantiegevaren’. Loet: “Dat is een mooie manier om kennis te maken met het ‘echte’ werk. Je doet al lekker wat praktijkervaring op. Bovendien heb je daarna goede stagekansen.” Vastomlijnde carrièreplannen heeft hij nog niet, wel weet Loet zeker dat hij ooit kapitein wordt: “In de koopvaardij of anders op mijn eigen jacht!”

Dicht op het vuur
Uit de ervaringen van de studenten komt duidelijk de verbinding met de praktijk naar voren. Gabriëlle: “Dat is niet alleen leuk, maar natuurlijk ook hartstikke nodig. Zo is er naast bovengenoemde opleidingen bijvoorbeeld grote behoefte aan personeel in ondersteunende functies, onder andere bij de marine. Denk aan de Directie Materiele Instandhouding; dit soort organisaties staan te springen om logistiek medewerkers op elk niveau. Als ROC hebben we korte lijnen met de marine, de offshore, zeevaart- en visserijbedrijven: we zitten gewoonweg dicht op het vuur. Onze studenten komen vanuit het hele land naar de Noordkop voor deze opleidingen en het bedrijfsleven (en de marine) zijn onlosmakelijk aan onze studies verbonden. Tijdens de opleidingen moeten er natuurlijk stages en praktijkopdrachten worden gedaan, dat kan alleen als je in de buurt zit. Op de Veluwe of in Amsterdam heb je nu eenmaal geen Noordzee, geen kotters, geen offshoreplatforms of vliegdekschepen. Niet voor niets werken we bijvoorbeeld samen met Woningstichting Den Helder om studenten die van ver komen een kamer aan te bieden; hoewel sommigen de urenlange reistijd voor lief nemen is dat natuurlijk best vermoeiend. Een studeer- en slaapplek dichtbij biedt rust. Doordat we met deze opleidingen op deze manier ook veel studenten van buiten de regio aantrekken leidt dat uiteindelijk tot meer mensen die ervoor kiezen om zich in de Noordkop te settelen: dicht bij hun werk. Op deze manier werken we samen aan een bestendige toekomst voor de regio mét leren, werken en wonen. En in het weekend…genieten deze Noordkoppers natuurlijk óók gewoon van het water!”

Benieuwd naar alle kansen in de Kop? Bekijk de KansenKaart
Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan
Op Kop is helaas niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer
Dit is de browser waarmee je deze website bezoekt. Dit kan er toe leiden dat de website niet helemaal naar behoren werkt. We adviseren je daarom om een andere browser zoals Chrome of Firefox te gebruiken.