Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

Zonnedaken en vloerverwarming: van top tot teen duurzame warmte bij Hulsebosch Bloembollen

EEen ogenblikje, even wat doorgeven aan mijn oom”. Er volgt een opmerking over twee ‘achtjes’ -heldere taal voor wie in de bollenschuur werkt. “Zo, nu kan ik verder praten”, stelt Ryan Hulsebosch. Het is in elk geval meteen duidelijk dat Hulsebosch Bloembollen BV een familiebedrijf is. Ryan: “Met mijn broers Roland en Roy vormen we de derde generatie; onze opa startte het bedrijf zo’n tachtig jaar geleden. Onze vader is nog betrokken op de achtergrond en onze oom werkt mee als zzp’er.”

De winter is voor de lelies, de zomer is voor de hyacinten, tulpen, krokussen en narcissen. Tot zover de kern. Want natuurlijk: hun bollen zijn goed, kwaliteit staat voorop. Maar minstens zo belangrijk is wat er om die bloembollen heen gebeurt. De mensen, bijvoorbeeld. En oog voor duurzaamheid. Ryan: “Ons bedrijf biedt door het jaar heen plaats aan tientallen seizoensarbeiders. Die term verwijst naar tijdelijkheid, maar zo zien wij dat niet. Deze collega’s werken maandenlang in ons bedrijf. Zij willen na een werkdag net als iedereen het gevoel hebben ergens thuis te komen. Daarom bieden we hen huisvesting op eigen terrein, op het erf van Roland. We hebben een van de schuren compleet gerenoveerd met mooie kamers, goed sanitair en een gemeenschappelijke ruimte. Doordat ze dichtbij wonen, hebben ze altijd iemand om op terug te vallen bij vragen of problemen. Dat werkt goed en prettig.”

Vloerverwarming
Sinds een paar jaar is duurzaamheid een thema dat steeds volop de aandacht heeft bij Hulsebosch en inmiddels is dat ook goed zichtbaar geworden. “Een paar jaar geleden hebben we een nieuwe loods gebouwd met een zonnedak: in feite zit er nu een dak op het dak. Daartussen wordt de warmte van opgeslagen en die warmte gebruiken we om bollen mee te drogen, dat gebeurt met ventilatoren. Voorheen deden we dit met kachels en gas, dus je kunt je voorstellen dat dit heel wat energievriendelijker is. Je bent natuurlijk wel wat meer afhankelijk van de weersomstandigheden, maar over het algemeen maken we er met veel plezier gebruik van.” Een andere zet is een nieuw, vloeistofdicht systeem voor compostering. “Na het oogsten van de bollen wordt het afval gerecycled en herverdeeld op de velden. In dit proces wordt het percolaatwater wordt opgeslagen en afgevoerd, het is dus een gesloten systeem. Het volume? Ruim 600 kuub. Ja, dat is behoorlijk de moeite waard dus. Trouwens, onze nieuwe koelcellen werken op basis van energiezuinige motoren. De restwarmte daarvan wordt gebruikt om de vloer mee te verwarmen – iets dat heel erg op prijs wordt gesteld door onze medewerkers.”

Luchtfoto Hulsebosch Bloembollen BV

Tot slot is er nog het MPS Certificaat. Geen systeem op zichzelf, maar vooral een onderlegger voor de werkwijze die Hulsebosch hanteert: “Met dit certificaat laten we zien dat we ons werk zo verantwoord mogelijk doen, met name als het gaat om aandacht voor het milieu en de omgeving. Je kunt dan denken aan de inzet en het gebruik van (gewas)beschermings- en bestrijdingsmiddelen; daar zijn allerlei richtlijnen voor. Sowieso gebruiken we altijd slechts het hoognodige aan gewasbescherming. De protocollen zorgen er alleen voor dat alle gegevens op de juiste manier aangetoond kunnen worden. Niks mis met zulke protocollen en ook niet met regels in het algemeen; dat houdt mensen scherp. Maar een voortdurende stroom van nieuwe regels maakt het werken niet makkelijk: het moet niet doorslaan. Het moet praktisch haalbaar blijven. Ondertussen proberen wij ons bedrijf steeds verder te ontwikkelen en onze bloembollen zo duurzaam mogelijk te telen. Samen met ons fijne team!”

Benieuwd naar alle kansen in de Kop? Bekijk de KansenKaart
Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan
Op Kop is helaas niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer
Dit is de browser waarmee je deze website bezoekt. Dit kan er toe leiden dat de website niet helemaal naar behoren werkt. We adviseren je daarom om een andere browser zoals Chrome of Firefox te gebruiken.