Overzicht
Koninklijke Marine
Sector(Semi-)overheid
LocatieRijkszee- en Marinehaven 1, Den Helder
Medewerkers7400
Soort werk
De Koninklijke Marine is écht een wereld op zich
-
De Koninklijke Marine zet zich met vloot en mariniers wereldwijd in voor veiligheid op en vanuit zee. In Nederland en in het buitenland helpt de marine bij crisisbeheersingsoperaties, humanitaire hulpoperaties en bij rampen. De Koninklijke Marine is het oudste onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht.
Uiteraard kun je bij de Marine aan boord van een schip werken. Of het nu op een fregat is, op een mijnenjager of in een onderzeeboot; onze zeemacht is uitgebreid en staat internationaal op de kaart. Behalve schepen hebben we ook helikopters, die vanaf Den Helder vliegen voor bijvoorbeeld reddingsoperaties of meegaan aan boord van de schepen. Een speciaal onderdeel van de Marine is het Korps Mariniers. Een goed getrainde eenheid die opereert op de grens van water en land, onder extreme omstandigheden, waar ook ter wereld. Een pittig beroep, dat zware eisen stelt aan lichaam en geest.

Koninklijke Marine IS

Innovatief
Afwisseling
Zelfstandigheid
Flexibel
En dan hebben we ook nog mensen die werken in zogenaamde walfuncties. Denk aan de bevoorrading en het onderhoud van schepen of het beheer van reserveonderdelen. Daarnaast beschikken we bij de Marine over een eigen brandweerkorps, hospitalen, kazernes en opleidingsinstituten. Een ander bijzonder onderdeel is de Dienst Hydrografie. Die brengt onder andere de binnen- en kustwateren van Nederland en de Nederlandse Antillen in kaart, en speurt ook naar wrakken. Hiervoor hebben we twee Hydrografische Opnemingsvaartuigen tot onze beschikking. Je ziet het: de Marine is een wereld op zich.
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt

Waarom kan ik bij de Marine een leven lang leren?

Je moet in je leven werk zoeken dat je uitdaagt, waar je mogelijkheden krijgt jezelf te ontwikkelen en je moet doen wat je leuk vindt. Bij de defensie wissel je elke 3 jaar van functie. Daardoor kan je jezelf blijven ontwikkelen. Dat is het unieke dat Defensie heeft te bieden. Je kiest voor de Marine omdat werken voor Defensie betekend dat je, je inzet voor de maatschappij. Samen met bondgenoten spannen jullie je in voor de vrijheid van heel Nederland en iedere Nederlander. 

Wat betekent succes voor de Marine?

Waar je in teamverband missies moet voltooien en waar het succes bepaald wordt door de bijdrage van elk teamlid. Ieder teamlid in zijn of haar kracht. Ieders beste beentje voor. Commitment aan het behalen van de doelen, het tactisch benutten van ieders sterke punten én de verbinding met je team is van essentieel belang.

Wie mag bij de Marine werken?

Als je minimaal 17 jaar en 6 maanden oud bent en je VMBO-diploma op zak hebt, kun je bij Defensie aan de slag in de rang van matroos, marinier of soldaat. Je kunt kiezen voor een gevechtsfunctie, bijvoorbeeld als marinier of infanterist, maar je kunt ook kiezen voor een ondersteunende rol zoals chauffeur of logistiek medewerker. Ben je jonger dan 17 jaar en 6 maanden? Dan kun je de opleiding Veiligheid & Vakmanschap (VeVa) doen. Deze MBO-opleiding van Defensie laat je kennismaken met de Marine, Landmacht en Luchtmacht en bereidt je voor op je eerste functie bij Defensie.

Contact